Shaolin Chiang from Taiwan ☼ Шаолин Чианг от Тайван

Шаолин е една от героините на рубриката BG резиденти, върху която работих миналата година. Тъй като статиите станаха твърде любопитни, мисля да ги споделя с вас :)



Срещам се с Шаолин в градината на къщата, която обитава семейството й в Драгалевци. Зелена морава, подстригани храсти и детски играчки в изобилие. Тя и съпругът й, който е холандец, имат три деца – Макси, на пет, роден в Ливан, Вина, на 3 – родена в София, и Тес – на 1, родена (по случайност, както казва Шаолин) в Тайпе.
Шаолин е от Тайван. Макар родът й да е с китайски произход и да е получила китайско възпитание, тя смята себе си за тайванка. Разказва ми, че в културата на Тайван, и в частност в кухнята, голямо отражение има китайското влияние, както и въздействието на други нации. От всичко това, съчетано с местните продукти и подправки, се е създала една особена амалгама от вкусове и миризми, която трудно може да бъде разгадана и разделена на съставните й части.
Шаолин ми разказва, че не обича да спазва рецепти и да готви по предварителен план, а има собствен начин да претворява всяко ястие. Смята готвенето за магичен ритуал, който трябва да чувстваш, и да се вслушваш в нещата около себе си, за да можеш да уловиш особеното настроение на всеки различен момент. Разказва ми за различните регионални кухни в Китай, за обединяващите всички ястия основни съставки – джинджър, чесън и зелен лук, – без които е немислима и една рецепта, за различните видове соев сос.
Казва ми, че не е много запозната с приготвянето на западни десерти. Харесва италианската паста, японското суши, индонезийската и индийската кухня. Когато я питам дали харесва българската храна, уверено изброява редица обичайни препъникамъни за чуждестранното небце – телешки език в масло, шкембе, таратор. Гордо заявява, че умее да приготвя печено агнешко и шопска салата, а любими са й задушените картофки с чесън и копър.
За GoodFood Шаолин приготви няколко от своите любими рецепти, които са типични за кухнята на нейното семейство.



Пилешко къри с картофи

Порции 4;
подготовка 10 мин;
приготвяне 40 мин;



250 г инстантна къри паста
300 г обелени картофи, нарязани
на парчета
4 пилешки бутчета (или пилешко
месо, около 1 кг)
3 лука шалот (обелени и фино
нарязани)
2 стръка прясна лимонова трева
(само светлата част)
1 с.л. олио
500 мл вода (или по-малко, ако иска-
те сосът да е по-гъст)
100 мл кокосово мляко
Нарежете пилешкото месо на парчета. Ако използвате бутчета, можете да оставите костите. Загрейте голям съд и добавете олиото. Сотирайте шалота, докато стане златист и ароматен. Добавете къри пастата и разбъркайте добре.
Добавете пилешкото месо и лимоновата трева, разбъркайте добре и след
минута добавете водата. Покрийте съда и намалете огъня до минимум. След като кърито отново заври, добавете картофите и задушавайте още около 20 мин,
докато пилешкото стане крехко. Добавете кокосовото мляко и кипнете отново. Сервирайте горещо. Можете да оставите кърито да престои една нощ, преди
да добавите кокосовото мляко, това дава възможност на ароматите да
се смесят и месото да стане наистина крехко. В такъв случай трябва да приготвите ястието един ден предварително.



Пилешко “Три чаши”

Порция 1;
подготовка 15 мин;
приготвяне 10 мин;



250 г пилешко месо
6 резена обелен пресен джинджифил
6 скилидки чесън, обелени
2 с.л. тъмно сусамово олио
1 . с.л. соев сос
1 . с.л. оризово вино
1 . с.л. тъмен сладък соев сос
голяма връзка китайски босилек
1 с.л. сода бикарбонат (по желание,
за да придаде крехкост на месото)



Нарежете пилешкото месо на малки късове и мариновайте със содата.
Оставете да преседи десет минути, след което изплакнете обилно с вода. Уверете се, че содата е измита напълно, подсушете месото с хартиена салфетка и оставете настрана.
В тиган загрейте тъмното сусамово олио, добавете джинджифила и чесъна и пържете, докато усетите аромата им. Добавете пилешкото и разбъркайте няколко пъти. Добавете соевия сос, сладкия соев сос и оризовото вино, пържете още минута-две. Покрийте с капак, намалете силата на огъня и задушете за около пет минути. Добавете листата босилек, разбъркайте добре с пилешкото и
сервирайте ястието горещо.

Сладко-кисело свинско

Порция 1;
подготовка 30 мин;
приготвяне 10 мин;



250 г свинско филе, нарязано на хапки
1/2 зелена чушка, нарязана на кубчета
1/2 червена чушка, нарязана на кубчета
2 стръка зелен лук (само бялата част), нарязани на парчета по 3 см
1 резен пресен или консервиран ананас, нарязан на малки парченца
1 скилидка чесън, накълцан
олио за пържене

ЗА МАРИНАТАТА
1 ч.л. соев сос
1/2 ч.л. царевично брашно
1/2 ч.л. оризово вино
ЗА ПАНИРОВКАТА
1/2 чаша вода
2 с.л. брашно
1 с.л. царевично нишесте
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 яйце
1 ч.л. олио
1 щипка сол

ЗА СЛАДКО-КИСЕЛИЯ СОС
1 1/2 с.л. кетчуп
1 ч.л. сливов сос
1/8 ч.л. светъл китайски оризов
оцет
1/2 ч.л. Уорчестър сос
1 ч.л. сос от стриди
1 ч.л. царевично нишесте
1 ч.л. захар
2 с.л. вода

Смесете съставките за маринатата.
Нарежете свинското филе на парчета и мариновайте в продължение на 15–20 минути.
Смесете продуктите за сладко-киселия сос и оставете настрана.
Смесете сухите съставки за панировката, а след това добавете яйцето, водата и олиото и разбъркайте, докато получите гъста смес. Когато свинското месо е добре мариновано, прехвърлете парчетата в панировката и се уверете, че са
добре покрити. В дълбок тиган загрейте голямо количество олио за пържене. Пържете свинското, докато стане златистокафяво. Извадете върху хартиени салфетки.
Загрейте малко олио в дълбок тиган, добавете нарязания на ситно чесън и
се разбъркайте, докато стане светлокафяв, а след това добавете нарязаните чушки и парчетата ананас. Пържете, докато усетите аромата от чушките, и след това добавете сладко-киселия сос. Веднага след като сосът се сгъсти, добавете
месото в тигана и разбъркайте. Добавете нарязания на ситно лук, разбъркайте няколко пъти и сервирайте горещо, със задушен бял ориз.


И накрая едни скаридки бонус, които не влязоха в статията :)

Люти скариди

Порция 1;
подготовка 10 мин;
приготвяне 5 мин;



10 едри скариди,
2-3 скилидки чесън
2 стръка зелен лук
1 парче джинджифил, колкото палец
1 ч.л. черен пипер на зърна
1 с.л. сусамово олио

Обелете и почистете скаридите. Обелете чесъна и джинджифила, нарежете ги на дребни кубчета. Заглейте олиото в тиган, добавете чесъна и джинджифила и пържете докато си пуснат аромата. Добавете скаридите и зърната черен пипер, пържете още две минути. Извадете от тигана и сервирайте топло.

Та-дааааа!



Коментари

  1. Да, и трите ястия звучат много интересно! Поздравления за хубавата статия Луис!

    ОтговорИзтриване
  2. Красива презентация! Поради наличните продукти за "бонуса", това трябва да се пробва скоро!

    ОтговорИзтриване
  3. Звучи направо омагьосващо :) Много обичам да чета за чудестранни кухни, а тук при теб има цели четири прекрасни рецепти. Да си призная и на мен скаридките ми легнаха най на сърце.
    Много интересна статия!

    ОтговорИзтриване
  4. Леле, като видя азиатска кухня и автоматически ми потичат лигите. Особено предизвикателно изглежда Сладко-киселото свинско. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте, искам да изкажа благодарността си за тези рецепти. Снощи пробвах да направя "пилешко къри с картофи" и ефекта беше уникален. Вкъщи всички го харесаха, даже получих похвали и от съпруга ми и от децата ни. Почуствах се наистина много добре. Благодаря ви много, тези дни ще пробвам и останалите рецепти.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации