Christmas Eve Dinner ☃ Трапеза за Бъдни вечер

Помня, че бях обещала да публикувам по-често статии за срещи с различни хора. Помня, но не мога да се организирам и това си е. Реших, че не трябва да казвам "Не ми стига времето", а да си призная, че просто аз не го умея това с овладяването му. Вероятно голямо значение оказва природният ми мързел? На скоро четох статия за това, какво трябва да има в гардероба си стилната жена. Не запомних много, но една фраза ми се заби дълбоко: "Стилната жена не е мързелива". Хаха. Ясно е вече, че никога няма да съм достатъчно стилна. Но поне ще опитам още веднъж да овладея хаоса на времето, и ето - започвам с публикациите, и то отзад напред, защото просто сезонът го изсиква.

Седмица преди празниците, ще ви запозная с Иглика Мишкова, етнолог, куратор от Националния етнографския музей в София,която направи за GoodFood невероятни постни ястия и ни разказа за традициите, модерността и интерпретацията им на трапезата за Бъдни вечер.

iglika_0028A

Традиционно трапезата за Бъдни вечер се приготвя от постни ястия, защото постите още не са приключили. В различните краища на България има типични местни ястия, но най-разпространените рецепти са задължителните сърмички, бобената чорба, сушените чушки, пълнени с боб, баницата с тиква, обредният хляб, вино, мед и плодове.Хлябът може би е най-важната част от традиционната трапеза– обичайно се е замесвал от най-възрастната жена в семейството и е носител на многобройни религиозни вярвания. В миналато замесването на обредния хляб е било съпроводено от много условности и изисквания, като например какво да бъде брашното, колко пъти да се пресее, да се приготви с мълчана изворна вода, донесена от млада мома или скорошна невеста, да се приготви с квас. Всичко това са неща, които днес трудно биха могли да бъдат спазени, но ако имаме добро желание, можем да си замесим домашен хляб и да го украсим по традиционния обреден начин, като използваме кръстни символи и символите на слънцето за да спазим традицията, а от себе си можем да добавим пожелателните образи на онова, което за нас самите е най-важно и най-желано. Бихме могли да приготвим традиционни ястия, като спазим старите рецепти, по които са готвили нашите баби и прабаби, но също така можем да ги интерпретираме по нов начин, като добавим от себе си нотка от времето, в което живеем, и което неминуемо се отразява върху всички аспекти на живота ни. Ето например традиционната сладка баница с тиква, може да бъде приготвена по нов начин, и като съдържание, и като форма, за да улесним живота си, но и в същото време да спазим традициите. И не е нужно да се паникьосваме как ще докараме броя на ястията, ако някое не ни достига, добавяме ядки, или плодове, или вино, и можем да се насладим на една прекрасна вечер. Защото Бъдни вечер е празник не само на вярата, но и празник, посветен на семейството, и най-хубавата част от него е събирането с любимите ни и най-близки хора около трапезата.

iglika_0064A

Боб чорба и плънка за чушки с боб
4-6 порции, подготовка 15 мин плюс накисване, приготвяне 45 мин.

2 ч.ч. сух боб
2 смлени домата
1 чушка, нарязана на дребно
1 морков, настърган
1 ч.л. мед
чер пипер
щипка сминдух или пръчици от подправката по време на варенето,
1 глава лук, нарязана
чубрица
джоджен
зехтин

Накиснете сухия боб във вода от предната вечер, за да омекне. Сменете водата, и го кипнете. Отцедете, налейте нова вода и кипнете отново. Повторете процедурата още веднъж, след което го оставете да ври до готовност. Добавете смлените домати, нарязаната чушка и настъргания морков, щипка смлян сминдух и нарязания лук. Щом зеленчуците омекнат, отделете част от бобените зърна за плънка на сушените чушки. В останалата част добавете лъжица зехтин и подправете с черен пипер, сол, и джоджен. Сервирайте чорбата топла.

iglika_0068A

За да приготвите чушките, ги накиснете за половин час във вода. Подправете отделените бобени зърна със сол, зехтин, глава нарязан и задушен лук, нарязани на малки парченца сушени домати, мариновани в зехтин и чубрица и напълнете чушките. Запечете във гореща фурна, докато чушките покафенеят.

iglika_0065A

Зелеви сармички по асеновградски
4-6 порции, подготовка 20 мин, приготвяне 35 мин.

1 ч.ч. ориз
1 глава лук, дребно нарязан
1 ч.л. червен пипер
1 щипка чубрица
1 чаена лъжичка джоджен
Щипка кимион на прах
2 с.л. зехтин

Задушете лука в загрятия зехтин, прибавете измития ориз, червен пипер подправките. Добавете малко вода, за да набъбне леко плънката. Завийте малки сармички, с размер на палец. Подредете ги в тенджера, залейте с вода, притиснете с чиния, за да не мърдат, и ги сварете за 20-25 мин.

iglika_0079A

Обреден хляб
600 - 700 г брашно
1 кубче прясна мая (колкото кибритена кутийка)
400 мл хладка вода
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
1 с.л. оцет
3 с.л. зехтин

iglika_0061A_1

iglika_0057A

iglika_0039A

Замесете рядка кашица от маята, захарта, солта, оцета и водата, и малко от брашното. Оставете да шупне за десетина минути. Пресейте брашното в голяма купа, направете кладенче на дъното и изсипете закваската. Замесете меко тесто, накрая добавете зехтина и месете, докато поеме мазнината. Оставете да втаса, докато си удвои обема. Премесете отново, отделете част от тестото за декорация. Основната част направете на кръгла питка, поставете в нея едра монета и оставете да втаса отново. Към отделеното за декорация тесто добавете още малко брашно, оформете на продълговати пръчици и украсете питката според вашите представи и умения. Изпечете на 200°С, докато бухне и стане златиста, около 40 мин.

iglika_0072A

Банички с тиква и ябълки
6 порции, подготовка 15 мин, приготвяне 20 мин.

1 пакет фини кори за баница
300 г тиква, нарязана на кубчета
2 ябълки, обелени и нарязани
50 г стафиди
50 г орехи
1 ч.л. ванилов екстракт
1 ч.л. канела на прах
½ настъргано бобче тонка
кафява захар или мед на вкус
3-4 с.л. зехтин

Нарежете корите на квадратни парчета, намажете ги със зехтин и застелете във форми за мъфини. Задушете леко тиквата, ябълките, стафидите и орехите. Добавете подправките. Напълнете формите с плодовата плънка, поръсете със захар или мед на вкус. Изпечете за около 10-15 мин на 180°С, докато станат златисти. Поднесете поръсени с пудра захар.

iglika_0074A

Средиземноморски ошаф

Сушени кайсии- 8бр., фурми- 4бр, сини сливи- 6бр., смокини -4, стафиди – 50 гр,
Сурови лешници, бадеми и орехи – ядки по ваш вкус
800мл чай с аромат на боровинки
1-2 ч.л. ванилов екстракт
¼ ч.л.канела

Накиснете плодовете във вода от предната вечер. На сутринта отцедете. Пригответе чая и залейте плодовете. Добавете канелата, ядките и ваниления екстракт, подсладете с мед на вкус.


Греяно вино с плодове

500 мл вино
парче портокалова кора, набодена с няколко зърна карамфил
2 плода звездовиден анасон
½ шушулка ванилия
3-4 плода кардамон
2 с.л. мед
пръчица канела

Сложете подправките и виното в съд и ги кипнете на слаб огън, докато ароматите се смесят. Прецедете и сервирайте в кана, която дръжте върху запалена чаена свещ, за да е топло виното.

Иииииии, забравих най-важното, да кажа че Иглика от скоро се нареди в блогърските редици - От всичко по малко - проверявайте, изглежда доста обещаващо :)

iglika_0081A

Коментари

  1. Още от списанието се впечатлих от Иглика Мишкова и най - вече от баничките с тиква и ябълка - това ще е десерта за бъдни вечер у дома!
    Поздрави, Марияна!

    ОтговорИзтриване
  2. Аз пък имам удоволствието да познавам Иглика лично и е наистина един невероятно интересен човек :-) Не знам как си я открила, или тя теб, но се радвам, че взаимно давате възможност на повече хора да се докоснат до традициите.

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотни предложения за бъдни вечер, браво!
    Всичко ми хареса без изключения.
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. An absolutely luxury and yummmy Christmas menu!!!! Kisses from Spain

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесна трапеза!

    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  7. Много красиво! Вече се бях притеснила, че няма да се появиш повече:)

    ОтговорИзтриване
  8. Този пост е истинксо богатство.Блгодаря ти от сърце за него!Няма нищо по-хубаво от традициите по празниците ни.Весела Коледа!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ви много, и от мое и от нейно име. И забравих да допълня, но Иглика от скоро има блог, който е добре да проверявате от време на време :) Горе ще допълня адреса

    ОтговорИзтриване
  10. Луиз, благодаря много за тази публикация, това беше невероятна изненада за мен! Вярно, че традициите не са това, което помнят нашите майки и баби, но е хубаво да пазим частици от тях и да ги следваме, защото това всъщност дава радост и събира всички обичани от нас по време на празниците! Весели и светли празници на всички!

    ОтговорИзтриване
  11. Иглика,Луиз, благодаря ви от сърце са прекрасната идея, как да приготвим трапезата са Коледа. Весели Коледни празници и от далечна Австралия.

    ОтговорИзтриване
  12. Иглика, за мен беше удоволствие да се запозная с теб. Благодаря ти за всичко, и че ни пусна в дома си най-вече, цялата тълпа ;)

    ОтговорИзтриване
  13. И аз благодаря за публикацията - много интересна, научих и нови неща, а снимките ме потопиха в най-прекрасната, празнична и задушевна атмосфера.
    Весели и светли празници!

    ОтговорИзтриване
  14. и аз като Лулу имах подобни притеснения. Радвам се на тази чудесна публикация.
    Благодаря за удоволствието и хубавите предложения!

    ОтговорИзтриване
  15. Чудесна публикация! Бихте ли ми казали откъде мога да намеря шаблончето, с което украсявате обредния хляб? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Шаблончето се нарича просфора и обикновено може да се намери в различни манастири, храмове, по време на различни панаири на народни занаяти. Когато купувате от тези печати, обърнете внимание върху дълбочината на нарезите - ако те са много плитки, няма да получите добър отпечатък, а ако са добре оформени и в дълбочина, отпечатъкът ще бъде добър. Тестото, което получава добър отпечатък е содено, доста твърдо или замесено с квас. Мекото тесто не получава добър отпечатък.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации