Veal soup ● Телешко варено


What you need for about 4 portions
600 grams of veal meat
Small potatoes - about 300 grams - at least one for each portion
Small onions – same count.
Carrots - about 200 grams
Celery - about 100 grams head and green leaves
Black pepper
Allspice
1 laurel leave
Salt
Olive oil

Peel the potatoes and onions. Clean the celery and carrots, cut them in large pieces. Cut meat in pieces, draw in the pressure cooker 3-4 spoonfuls of olive oil and saute meat, enough to seal. Cover with water - about one liter and a half or more and bring to the boil. Remove the received foam, add the vegetables and spices, do not forget green celery leaves. Close the lid of the pot and cook after the whistle for about 10-12 minutes. Turn off the hot plate and wait for the pressure to fall down. Open carefully and serve in each plate a piece of meat, a potato, a carrot, an onion and some celery. Pour with broth and serve.





Какво ви трябва за около 4 порции
600грама телешко месо за готвене – джолан или гърди
Дребни картофи – около 300 грама – поне по един за всяка порция
Дребни глави кромид лук – като картофите.
Моркови – около 200 грама
Целина – около 100 грама глава и зелени листа
Черен пипер на зърна
Бахар
Дафинов лист
Сол
Зехтин

Обелете картофите и лука, почистете целината и морковите, нарежете ги на едри парчета. Нарежете месото на късове, налейте в тенджера под налягане 3-4 супени лъжици зехтин и запържете леко месото, колкото да се запечата. Залейте с вода - около литър и половина, или малко повече и кипнете. Оберете получилата се пяна, добавете зеленчуците и подправките, не забравяйте зелените листа целина. Затворете капака на тенджерата и варете след свирването около 10-12 минути. Изключете котлона и изчакайте налягането да спадне. Отворете внимателно и сервирайте, като във всяка чиния сложите къс от месото, картоф, морков, лук и целина. Залейте с бульон и поднесете.

Коментари

  1. ВСИЧКО Е ЧУДЕСНО, НО В РЕЦЕПТАТА ЛИПСВА ЗЕЛЕ. ТЕЛЕШКО ВАРЕНО БЕЗ ЗЕЛЕ Е ТЕЛЕШКО С КАРТОФИ! ОПИТАЙТЕ И ДОБАВЕТЕ САМО 1/4 ОТ МАЛКА ЗЕЛКА И ЩЕ УСЕТИТЕ, СПЕЦИФИЧНИЯ ВКУС! ПОЗДРАВИ ОТ БЛАГОЕВГРАД

    ОтговорИзтриване
  2. Всичко е чудесно и без зеле. Това не е готварска книга, а моят блог за рецепти и фотография. Щом няма зеле, значи няма зеле. И моля, не викайте.

    ОтговорИзтриване
  3. Аз пак телешкото варено го знам точно така и ми е много странно със зеле.И наистина за първи път чувам за телешко варено със зеле.
    МНОГО Я ОБИЧАМЕ ТАЗИ БИХ Я НАРЕКЛА ЧОРБА!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Лукът може да се запече предварително, както е на главички - направо на печката отгоре, ако е печка с дърва, но става и на електрическа с котлони. Пеква се малко, колкото да се поопърли. Запеченият лук се почиства от прегорялото, ако се получи такова, и се пуска да се вари с другите неща. Дава много интересен аромат.

    ОтговорИзтриване
  5. Незабравка, благодаря за предложението.
    За съжаление в днешно време все повече хора са оборудвани със стъклокерамични готварски плотове, на които не е много подходящо да се пече по този начин... Но може би на сух тефлонов или чугунен тиган би се получил същият резултат?

    ОтговорИзтриване
  6. Вероятно, с тиган не съм опитвала. Сигурно може и на нещо като тостерните скари?
    Лукът като се поопече става сладък и омеква леко, а миризмата му е съвсем друга.

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей, Лоис! Можеш ли да ми кажеш ти от коя тенджера под налягане си доволна, че съм в чуденка каква да си взема и събирам мнения.

    ОтговорИзтриване
  8. Ох, честно казано, това и на мен ми е болен въпрос... имам един Фагор на доста години, който прави налягане когато си реши, и също мисля да си купувам нова. Но все още не съм се спряла на някоя конкретна марка. Май не помогнах много :-)
    Може би бих предпочела такава, на която не й стърчат дръжките, и на която капакът влиза вътре в ръба на тенджерата - от гледна точка на безопасност при работа :-)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации